De ce este atât de necesară reciclarea deșeurilor astăzi? Cifrele vorbesc de la sine: 59 kg de deșeuri de hârtie salvează un copac de la tăierea industrială, iar o sticlă de sticlă economisește energie egală cu 4 ore de iluminat a unei locuințe cu un bec. Când aceste cifre se însumează și se traduc în aproximativ 300 kg de deșeuri care sunt aruncate anual de un rezident al țării, se obține o gamă foarte mare de economii.
Prin urmare, dacă nu este foarte bine implementată colectarea selectivă a deșeurilor, instituțiile, fabricile, școlile, mall-urile sau clădirile de birouri ar trebui să ofere un exemplu și să recicleze corect!
Ce este reciclarea?
Reciclarea înseamnă protecția mediului, nevoia de a reduce cantitatea de deșeuri care se descompune de-a lungul anilor și de a economisi resursele naturale epuizate, precum zăcămintele de petrol. Din ce în ce mai mulți oameni văd beneficii economice în reciclare și utilizarea unor coșuri colectare selectivă , care, combinată cu cea mai recentă tehnologie, oferă o calitate complet nouă a produselor și serviciilor.
Colectarea selectivă a gunoiului – ce ar trebui să știi?
Colectarea selectivă oferă o șansă pentru o a doua viață pentru materiile prime secundare. Prin urmare, ambalajele din hârtie sau din sticlă nu sunt doar deșeuri inutile. Ele pot fi, de asemenea, considerate materiale utile pentru producerea de bunuri sănătoase. Pentru a afla despre asta, aruncă o privire la produsele ce se pot obține din reciclare:
- sticla poate fi procesată în ambalaje noi sau folosită pentru materiale de construcție etc.,
- se obțin fibre de plastic pentru producția de haine din lână, mobilier de grădină, garduri, rame, pixuri și ghivece de flori,
- filtre de cafea, articole de toaletă și hârtie de imprimare sunt fabricate din hârtie reciclată
- deșeurile bio pot fi folosite ca și compost pentru fertilizarea plantelor și florilor
Care sunt beneficiile colectării selective a deșeurilor?
Spațiile comerciale, birourile, clinicile și multe instituții au decis să ușureze modul de colectare al deșeurilor și să achiziționeze coșuri gunoi inox speciale, fie montate pe podea, fie pe perete, care permit evacuarea rapidă și ușoară a gunoaielor.
Când arunci deșeurile, separă cât mai mult posibil elementele din care au fost produse. De exemplu, atunci când arunci o sticlă de sticlă, deșurubează capacul și pune-l în recipientul de metal și plastic și aruncă sticla în recipientul de sticlă. În acest fel, separi eficient deșeurile, sporind eficiența recuperării acestora.
Colectarea selectivă a deșeurilor, inclusiv a deșeurilor biodegradabile, are un efect pozitiv asupra mediului. Această acțiune contribuie, printre altele, la reducerea cantității de deșeuri depozitate, precum și pentru a reduce nevoia de extragere a materiilor prime și de exploatare a mediului. Deșeurile colectate în mod corespunzător au șansa de a fi procesate într-o materie primă secundară, care poate fi reutilizată în producția de noi bunuri.
Scopul colectării selective a deșeurilor este, printre altele, reducerea deșeurilor și protejarea resurselor de mediu. Ca urmare, o mare parte a deșeurilor merge la instalația de sortare pentru a câștiga o „a doua viață” ca materie primă secundară. Acest lucru previne formarea unor cantități excesive de deșeuri amestecate, determinând extinderea depozitelor de deșeuri.
Este foarte important ca deșeurile să fie separate imediat după utilizarea produsului, adică de către utilizatorul direct, în europubele și pubele speciale pentru deșeuri menajere sau industriale. Segregarea corectă permite recuperarea maximă a materiei prime. Colectarea separată a deșeurilor crește nivelul de recuperare, inclusiv reciclarea. Reciclarea permite reutilizarea deșeurilor ca materie primă pentru producție.
În concluzie, este foarte important să se separe în mod corespunzător toate deșeurile produse atât în mediul privat, cât și cel public, pentru că doar prin colectarea separată a hârtiei, sticlei, materialelor plastice cu metal, precum și separarea deșeurilor biodegradabile, se obțin cele mai valoroase materii prime pentru reprocesare.
Scrie un comentariu