Problema poluării și influența acesteia asupra schimbărilor climatice și asupra modului în care viața pe planetă este modificată, și nu într-un mod pozitiv, face ca toată populația lumii să ia în calcul protejarea mediului cât mai mult și realizarea unor condiții de trai sustenabile. Astfel că protejarea planetei a devenit ceva foarte important și este foarte bine asimilată de foarte multă lume, căutându-se soluții cât mai eficiente pentru a realiza acest lucru.
Cum putem reduce poluarea prin colectarea selectivă a deșeurilor?
Pentru a reduce poluarea este necesar în primul rând să acordăm o mare atenție modului în care gestionăm deșeurile. Planeta este suprapopulată, iar această populație creează zilnic cantități uriașe de deșeuri. Cele mai multe dintre acestea sunt extrem de toxice și afectează iremediabil mediul în care ajung. Pentru o mai bună gestionare se recomandă colectarea selectivă a deșeurilor, astfel încât să se poată realiza cât mai multă reciclare, să se reducă cât mai mult pierderile și să se reducă cantitatea de materiale toxice mediului. Astfel că în foarte multe orașe din întreaga lume, populația este educată să gestioneze eficient modul de colectare a deșeurilor, prin amplasarea de coșuri stradale parcuri sau diferite alte zone din oraș, diferențiate pe culori, astfel încât să se poată colecta separat sticla, plasticul și deșeurile menajere. Poți, de asemenea, sa alegi pentru clădiri de birouri, mall-uri sau zone rezidențiale să achiziționezi coșuri colectare selectivă lux, astfel încât aspectul locațiilor nu va fi afectat.
Achiziționarea de europubele și pubele se face de foarte multe ori de către stat și se distribuie către populație, astfel încât aceștia să aibă absolut toate condițiile pentru a putea colecta selectiv deșeurile și să nu se considere o scuză imposibilitatea de achiziționare pubelelor necesare. Se realizează foarte multe campanii în care se explică pe înțelesul tuturor cât de importantă este colectarea selectivă eficientă și ce impact pozitiv poate avea asupra mediului și asupra calității vieții. Încă din primii ani în colectivitate, de la grădiniță, copiii sunt instruiți să nu arunce gunoaie în natură și sunt învățați cum să facă colectare selectivă, astfel încât aceștia să se transforme în niște adulți responsabili care au un impact pozitiv asupra lumii, educând la rândul lor mai departe viitoarele generații.
Alte metode de reducere a poluării
O metodă foarte eficientă care ia amploare este utilizarea de materiale biodegradabile, sustenabile, în tot mai multe domenii de activitate. Astfel că pentru industria HORECA, de exemplu, se merge tot mai mult pe idee de folosire a ambalajelor naturale, cum ar fi cele din bambus, din trestie, din hârtie, înlocuind ambalajele din plastic.
Doamnele aleg să folosească diferite produse care înlocuiesc cu succes absorbantele sau scutecele, în cazul copiilor mici, astfel încât se va reduce deșeul ajuns în natură, deșeuri care au nevoie de sute de ani pentru a se degrada complet. S-a creat, de asemenea, o întreagă industrie de reutilizare a hainelor și se merge pe ideea de cumpărare responsabilă, având în vedere că pentru crearea hainelor se folosesc resurse foarte mari de apă, iar acestea se consideră a fi purtate insuficient încât să acopere aceste pierderi. Astfel că sunt încurajate toate persoanele să aleagă haine realizate prin metode sustenabile și să le poarte perioade mai mari de timp, nu doar un sezon, după care să se considere demodate.
Se susține ideea de a reduce poluarea prin evitarea aruncării uleiului sau altor tipuri de grăsimi în rețeaua de canalizare, ajungând astfel în pânza freatică unde produc bagube. Se consideră că 1 litru de ulei poate contamina aproximativ 1000 de litri de apă, astfel că se încurajează colectarea acestuia și ducerea lui la centre specializate care îl vor refolosi în alte scopuri.
Scrie un comentariu